Detail druhu

crvčci

foto: Milan Kořínek - cvrček domácí

Chov těchto cvrčků byl již mnohokrát velmi dobře popsán v dostupné literatuře, proto bych se zmínil jen o profesionálním chovu cvrčků, jaký se provozuje v některých zoologických zahradách a je mnohem výkonější nežli chov společný.

  • Cvrček domácí, Acheta domestica

  • Cvrček dvouskvrnný, Gryllus bimaculatus

Dospělci se chovají v bednách velkých 90 x 60 x 60 cm, v každé je asi 2,5 l cvrčků, teplota kolísá okolo 30 °C. Do bedny se každé čtyři dny dává nové kladiště, což je malá nádobka s vlhkou, jemnou zemí (nejvíce se osvědčily obaly od nanukových dortů nebo skleněné misky, jako zeminu jsem používal prosátou rašelinu smíchanou s pískem v poměru  2:1). Po odebrání se kladiště umístí do 12 l elementek, kde se vajíčka inkubují, ale až za tři týdny po vylíhnutí larvy přemístíme do větších, asi 60 l nádrží. Jakmile cvrčci dospějí, odebereme  2,5 l a osadíme jimi nejstarší bednu. Staré cvrčky a zbylý chov můžeme použít ke krmení. Pro zvětšení prostoru a jako úkryty se mi opět osvědčily papírová plata od vajec. V každé nádrži je ještě umístěna napáječka s vodou, miska se suchým krmením (směs šrotů a sušené krve, sušeného mléka nebo masokostní moučky, smíchaná v poměru 1:1), ještě přidáváme mletou nebo nakrájenou zeleninu a ovoce a různé zbytky. Vhodné je přidávat vyšší procento živočišné bílkoviny (zbytky masa, vajíčka uvařená na tvrdo, tvaroh…), nedochází pak ke kanibalismu a nymfy rychleji rostou. Oba druhy cvrčků lze chovat ve společné nádrži, ale lepší výsledky má oddělený chov.

text a foto: Milan Kořínek - Akvárium terárium 9/1993